Hva signaliserer fargene rundt oss, og finnes det egentlig gutte- og jentefarger?

Hva signaliserer fargene rundt oss,og finnes det egentliggutte- og jentefarger?

Av Stian Ferkingstad. 08.06.2022

Hvilken følelse fremmer fargen blå? Himmel og glede, eller tristhet og melankoli «the blues»? Svaret er begge deler, og alt avhenger av kontekst, plassering og kanskje til og med kultur. Det finnes mange kilder og studier rundt farger og hvordan de påvirker oss. Fargepreferanser varierer for eksempel ikke bare mellom kulturer, men også på tvers av kjønn.

Hvilke følelse fremmer for eksempel fargen blå? himmel og glede, eller tristhet og melankoli «the blues?». Svaret er begge deler, og alt avhenger av kontekst, plassering og kanskje til og med kultur. Det fins mange kilder og studier rundt farger og hvordan de påvirker oss. Fargepreferanser varierer for eksempel  ikke bare mellom kulturer, men også på tvers av kjønn.

Finnes det gutte- og jenterfarger?

Et kjent eksempel er tanken vi har om at blått er for gutter og rosa er for jenter. Hvorfor er det sånn? Dette er skapt helt og holdent av markedsførere. Før andre verdenskrig var faktisk dette snudd helt på hodet. En artikkel fra juni 1918 fra fagpublikasjonen Earnshaw’s Infants’ Department sa at «Den generelt aksepterte regelen er rosa for guttene og blå for jentene. Årsaken er at rosa, som er en mer bestemt og sterkere farge, passer bedre for gutten, mens blått, som er mer delikat og rolig, er penere for jenta». Først på 70- og 80-tallet ble rosa synonymt med jenter og blått med gutter. Dette var et resultat av at markedsførere laget kjønnsbaserte fargepaletter. Derfor må foreldre nå først handle alle de rosa produktene i verden til jentebabyen, for så å begynne på nytt med blått når deres andre (eventuelle) barn blir en gutt. Et stykke genial markedsføring der altså! Forskning viser også at det er forskjeller på tvers av kjønn; menn foretrekker generelt dristige farger mens kvinner har en tendens til å foretrekke mykere farger.

Hvorfor er det viktig med farger i markedsføring?

I følge denne studien bestemmer forbrukerne seg innen 90 sekunder etter deres første interaksjon med et produkt eller mennesker. Rundt 62-90% av denne vurderingen er basert på farger! For eksempel vil en flaske shampoo laget spesielt for blondt hår sannsynligvis ikke fungere like godt i en brun flaske som i en gul eller gull flaske. I dette tilfellet skildrer fargen også funksjonaliteten til produktet, men i andre tilfeller kan den skildre personligheten. Det passer for eksempel naturligvis bedre for merkevaren John Deere med knall grønne traktorer enn pastellrosa.

Hvilken farger skal vi velge?

Kort fortalt oppfatter vi og reagerer vi ulikt på farger, men forskning har gitt oss noen grunnprinsipper som stort sett gjelder for alle og som vi kan ta utgangspunkt i. I riktig kontekst oppfatter og føler vi forskjellen mellom kalde og varme farger, lyse og mørke, klare og matte. Farger som skiller seg ut er mest minneverdige.

Her er de ulike assosiasjonene fargene kan gi oss:

Blå

er favorittfargen nummer en på globalbasis. Symboliserer fred, tillit, intelligens, renhet og sikkerhet. 

Grønn

 representerer natur, vekst, fruktbarhet, helse og renhet.

Rød

signaliserer lyst, anger, action og eventyr. Brukes ofte som stoppeffekt og ved salg. 

Grå

nøytral og rolig, gir en følelse av tidløshet, soliditet, konservativ og tillitsfull.  

Gul

er glad, optimistisk, kreativ og morsom. Vekker oppmerksomheten til forbrukerne mer enn andre farger.

Hvit

 signaliserer renhet, fredfullt, ro og godhet.

Lilla

signaliserer visdom, mystikk, kreativitet og magi. Har en beroligende effekt.

Oransje

gir en energisk, gøyal, eventyrlig og varm følelse. Kan også virke aggressiv. 

Rosa

gir uttrykk for romanse, fruktbarhet og feminitet.

Sort

symboliserer troverdighet, profesjonalitet og makt. Brukes ofte til luksusprodukter. 

Brun

signaliserer trygghet og stabilitet. Fargen gir assosiasjoner til jord og natur. 

Riktig fargevalg kan åpenbart gi deg en fordel i markedsføringssammenheng, derfor er det lurt å tenke nøye gjennom fargevalgene du tar i markedsføringen. Lykke til med valget.

Rett fradrøvelen

En blogg fra reklamebyrået Skarr Kommunikasjon om nytt og nyttig innen markedsføring og design. Laget for deg som produserer eller handler markedsføring. Eller som har interesse for design og kommunikasjon. Her vil du finne artikler med tips, trender og nyheter innen vår bransje. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet så får du de siste artiklene direkte på mail.

Les mer om Skarr Kommuniksjon

Rett fradrøvelen

En blogg fra reklamebyrået Skarr Kommunikasjon om nytt og nyttig innen markedsføring og design. Laget for deg som produserer eller handler markedsføring. Eller som har interesse for design og kommunikasjon. Her vil du finne artikler med tips, trender og nyheter innen vår bransje. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet så får du de siste artiklene direkte på mail.

Les mer om Skarr Kommunikasjon